Vanuit het basispakket van de zorgverzekering heb je recht op kraamzorg. Aan de hand van het landelijk indicatie protocol (LIP) worden tijdens de intake, die rond de 30 ste week plaatsvindt, de uren kraamzorg bepaald. Het basispakket bestaat uit 49 uur verdeeld over 8 dagen. 
Als je thuis gaat bevallen assisteer ik de verloskundige bij de bevalling, beval je in het ziekenhuis dan start de kraamzorg wanneer jullie thuis komen.
Moeten jullie wat langer in het ziekenhuis blijven dan kan het zijn dat er uren kraamzorg af gaan. Wanneer tijdens de kraamweek blijkt dat er meer uren nodig zijn, omdat het met moeder of kind nog niet zo goed gaat, dan kunnen we in overleg met de verloskundige kijken of er uren bij geïndiceerd  moeten worden.

De eerste prioriteit van kraamzorg is  de zorg voor moeder en kind: controles, hulp bij de (borst)voeding, dagelijkse verzorging van de baby en moeder en het geven van informatie over allerlei onderwerpen die belangrijk zijn bij de zorg voor een pasgeboren baby. Daarnaast help ik om als gezin jullie draai te vinden als de baby er is en betrek ik de vader en eventuele broertjes en zusjes bij de zorg voor de baby.

Binnen de Natuurlijke Kraamzorg heb ik extra vaardigheden geleerd om warmte, rust en ritme toe te passen in de kraamweek waardoor nog beter ingespeeld kan worden op de behoeftes van de baby en het herstel van de moeder.

De rust nemen om elkaar goed te leren kennen vind ik heel belangrijk en legt een goede basis voor de periode na de kraamtijd.

Verder doe ik wat licht huishoudelijk werk en verzorg in overleg met jullie ontbijt, lunch, tussendoortjes en eventueel avondeten.